23 Mayıs Cuma | Günün öne çıkan haberleri ve gelişmeler
S&P 500 %–0.04 geriledi, Dow Jones yatay kapandı, Nasdaq 100 % +0.15 yükseldi.
S&P 500 Şirketlerin %90’ı bilanço açıkladı, %77’si beklentiyi aştı → 2024 2. çeyrekten bu yana en yüksek oran.
Fed Guvernörü Waller, tarifeler yaz sonuna kadar %10 civarında kalırsa faiz indirimi gelebileceğini söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği vergi indirimi yasa tasarısı Senato’ya gönderilirken, piyasalarda mali açıklara yönelik tedirginlik devam ediyor.
ABD Yüksek Mahkemesi, bağımsız federal kurumların üst düzey yetkililerini görevden alma girişiminden Fed’i korudu.
ABD Temsilciler Meclisi, yıl sonu vergi artışını önleyecek ancak ABD’nin borç yükünü artıracak vergi tasarısını dün 214’e karşı 215 oyla kabul etti.
ABD ve Çin iletişimi sürdürme konusunda anlaşmaya vardı.
ABD’nin en büyük bankaları ortak bir stablecoin çıkarıp çıkarmamayı değerlendiriyor.
ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 17 Mayıs ile biten haftada 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.
S&P İmalat PMI (Mayıs): 52.3 ile beklentilerin üzerinde geldi.
G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Kanada’da 3 günlük toplantıya başladı.
——————————————————————-
Alman ekonomisi ilk çeyrekte başlangıçta tahmin edilenden daha yüksek büyüme kaydetti.
İngiltere’de perakende satışlar geçen ay beklenenden daha yüksek bir artış gösterdi.
Almanya’da ihracatçıların beklentileri önemli ölçüde iyileşti.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, “Uluslararası ticaretin bir daha asla eskisi gibi olmayacağı oldukça açık olsa da, müzakerelerin devam edeceği de oldukça açık” dedi.
İran Dışişleri Bakan: Sıfır zenginleştirme önerilirse herhangi bir anlaşma söz konusu olmayacak
——————————————————————-
Asya para birimleri dolar haftalık kayıp beklerken yükseldi; yen güçlü Japonya TÜFE’siyle kazandı.
JPMorgan CEO’su Dimon, Çin ile “daha derin ilişkiler” kurmayı hedefliyor- Xinhua
Çin’in gayrimenkul sektörünün bu yıl %5 düşüş yaşaması bekleniyor – Reuters anketi
——————————————————————-
Altın, yatırımcıların ABD’nin bütçe açığına dair endişelerin etkisiyle güvenli limana talebi artarken, son bir ayın en büyük haftalık kazancına ilerliyor.
Petrol, OPEC+ grubunun piyasaya yeni bir büyük üretim artışı eklemeyi değerlendirmesiyle, üç haftadır ilk kez haftalık düşüşe yöneldi.
——————————————————————-
Genel piyasa yorumu
Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde Trump yönetiminin Temsilciler Meclisi’nden geçirdiği vergi indirimi ve harcama tasarısı, bütçe açığını trilyonlarca dolar artırma riski nedeniyle piyasalarda sert fiyatlamalara yol açtı. ABD tahvillerinde artan satış baskısı ve doların zayıflaması dikkat çekerken, Perşembe günü itibarıyla tahviller ve dolar kısmen toparlandı. Ancak S&P 500 endeksi, seans içi yükselişe rağmen kapanışta değer kaybederek üst üste üçüncü kez eksi kapattı ve 8 Nisan’dan bu yana en uzun düşüş serisini yaşadı. Teknoloji devleri görece güçlü kalırken, Apple’daki değer kaybı endekse ağırlık yaptı. Bu tabloya ek olarak Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesi, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine neden oldu. Altın fiyatları bu ortamda %3’lük haftalık primle 3.300 dolar üzerine çıkarken, tahvil faizlerinde geri çekilme yaşandı.
Makroekonomik veri tarafında ABD’de işsizlik başvurularının beklentiden iyi gelmesi ve imalat PMI’ın pozitif sürpriz yapması ekonomide dirençli bir görünüme işaret etti. Ancak Nisan ayı konut satışları verisi zayıf kaldı. Öte yandan Fed cephesinde Guvernör Waller’ın, yaz aylarında tarifelerin %10 civarında sabitlenmesi halinde faiz indirimine açık kapı bırakması, piyasalarda sınırlı bir rahatlama yarattı. Aynı gün, ABD Yüksek Mahkemesi’nin Trump’ın bağımsız kurum yetkililerini görevden alma girişimini sınırlaması da Fed’in bağımsızlığına yönelik tartışmaları gündeme taşıdı.
Avrupa tarafında Almanya’nın ilk çeyrek büyümesi yukarı yönlü revize edilerek %0,4’e çıkarıldı. Aynı zamanda ifo ihracat beklentileri verisinde de kayda değer bir iyileşme yaşandı. İngiltere’de ise sıcak hava koşullarının etkisiyle perakende satışlar güçlü bir artış kaydederek %1,2 büyüdü. Çin ile ABD arasında gerçekleşen diplomatik temas, diyalog kanallarının açık tutulduğuna işaret ederken, İran’dan gelen açıklamalar, Roma’daki nükleer müzakerelerde sert pozisyonların sürdüğünü ortaya koydu.
Enerji cephesinde ise OPEC+’nın Temmuz ayında üretimi artırabileceğine dair haber akışı petrol fiyatları üzerinde baskı yaratırken, Brent ve WTI haftalık kayıplarını genişletti. Bu gelişmeler ışığında, Meta ve Google gibi teknoloji devlerinin yapay zekâ altyapısını beslemek için güneş enerjisine yönelmeleri dikkat çekti. Öte yandan Trump’ın bugün imzalaması beklenen nükleer enerjiye yönelik kararname, ABD’nin enerji politikalarında yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor.
Artan bütçe açığı endişeleri, Fed politikalarına yönelik belirsizlik, jeopolitik tansiyonlar ve enerji sektöründe yaşanan yapısal dönüşümler, piyasaların yön arayışını derinleştiriyor. Gündemdeki gelişmeler, volatilitenin önümüzdeki günlerde de yüksek seyretmeye devam edebileceğini işaret ediyor.
——————————————————————-
ABD Hisse senedi hareketleri
Perşembe günü, Medicare & Medicaid Hizmetleri Merkezleri’nin Medicare Advantage planları için “önemli ölçüde denetim genişlemesine” gideceğini açıklamasının ardından yönetilen sağlık hizmetleri hisseleri baskı altında kaldı. Bu gelişme sonucunda Humana (HUM) %–7’den fazla, Centene (CNC) %–4’ten fazla değer kaybetti. Ayrıca Elevance Health (ELV), Molina Healthcare (MOH) ve CVS Health Corp (CVS) %–3’ten fazla geriledi. Buna ek olarak, UnitedHealth Group (UNH) %–2’den fazla düşerek Dow Jones Sanayi Endeksi’nde en çok değer kaybeden hisse oldu.
Yonga (çip) hisseleri Perşembe günü düşüş yaşadı ve genel piyasayı baskıladı. Analog Devices (ADI) %–4’ten fazla düşerek Nasdaq 100’de en çok kaybettiren hisse oldu. Ayrıca NXP Semiconductors NV (NXPI) %–4’ten fazla, ON Semiconductor (ON) %–3’ten fazla değer kaybetti. Texas Instruments (TXN), Qualcomm (QCOM) ve Microchip Technology (MCHP) %–2’ten fazla geriledi. Son olarak, Advanced Micro Devices (AMD), KLA Corp (KLAC), Applied Materials (AMAT) ve Micron Technology (MU) %–1’den fazla düştü.
Williams-Sonoma (WSM), ilk çeyrek brüt kâr marjının %44,3 ile piyasa beklentisi olan %45,2’nin altında kalması nedeniyle %–4’ten fazla değer kaybetti.
W. R. Berkley (WRB), Goldman Sachs’ın hisseleri “al”dan “nötr”e düşürmesi ve şirketin rezerv pozisyonunun rakiplerine kıyasla “göreceli olarak daha kötü” olduğunu belirtmesiyle %–1’den fazla geriledi.
Advanced Auto Parts (AAP), ilk çeyrek net satışlarının 2,58 milyar dolar ile piyasa beklentisi olan 2,50 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi ve tüm yıl için net satış tahmininin 8,40–8,60 milyar dolar aralığında açıklanması (ortası: 8,47 milyar dolarlık piyasa beklentisinin üzerinde) sonrası %+58’in üzerinde prim yaptı.
Urban Outfitters (URBN), ilk çeyrek net satışlarının 1,33 milyar dolar ile beklenti olan 1,29 milyar doların üzerinde açıklanmasıyla %+22’nin üzerinde yükseldi.
Snowflake (SNOW), ilk çeyrek gelirinin 1,04 milyar dolar ile piyasa beklentisi olan 1,01 milyar doları aşması ve yıl sonu ürün geliri tahmininin 4,28 milyar dolardan 4,33 milyar dolara yükseltilmesi sonrası %+13’ten fazla prim yaptı.
Coinbase Global (COIN), Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından kripto bağlantılı hisseler arasında öne çıkarak S&P 500’de en çok kazandıran hisse oldu ve %+5 yükseldi.
Seagate Technology Holdings Plc (STX), yönetim kurulunun 5 milyar dolara kadar hisse geri alımını onaylamasının ardından %+4’ten fazla değer kazandı.
Nike (NKE), 2019 yılında ayrıldığı Amazon.com’un çevrimiçi mağazasına geri döneceğini açıklamasının ardından Dow Jones Sanayi Endeksi’nde en çok yükselen hisse olarak %+2’den fazla prim yaptı.
Ralph Lauren (RL), dördüncü çeyrek net gelirinin 1,70 milyar dolar ile piyasa beklentisi olan 1,65 milyar doları aşmasının ardından %+1’in üzerinde yükseldi.
——————————————————————-
GÜN İÇİ TRADELER ADINA PİYASA ÜRÜNLERİNDE YÖN BEKLENTİLERİ
DXY (Dolar Endeksi)
Yön Beklentisi: Yatay/ Negatif
Gerekçe: Vergi paketine bağlı oynaklık sürüyor. Tahvil faizleri geri çekilse de dolar baskısı korunuyor.
Destek: 99.38
Direnç: 99.94
——————————————————————-
EUR/USD
Yön Beklentisi: Yukarı
Gerekçe: Almanya verilerinde toparlanma ve dolar zayıflığı pariteyi destekliyor.
Destek: 1.1300
Direnç: 1.1400
——————————————————————-
GBP/USD
Yön Beklentisi: Yukarı
Gerekçe: İngiltere’de güçlü gelen perakende satış verileri sterlini destekliyor.
Destek: 1.3440
Direnç: 1.3510
——————————————————————-
USD/JPY
Yön Beklentisi: Aşağı
Gerekçe: Uzun vadeli ABD tahvil faizlerinde geri çekilme, güvenli liman alımları ile birlikte aşağı yönlü baskı.
Destek: 142.80
Direnç: 144.20
——————————————————————-
XAU/USD (Ons Altın)
Yön Beklentisi: Yukarı
Gerekçe: Moody’s not indirimi sonrası artan güvenli liman talebi ve bütçe açığı endişeleri altını destekliyor.
Destek: 3.300 – 3280
Direnç: 3.345
——————————————————————-
BRENT (Petrol)
Yön Beklentisi: Aşağı
Gerekçe: OPEC+ tarafındaki üretim artışı söylemleri fiyatları baskılıyor.
Destek: 63.50
Direnç: 65.20
——————————————————————-
S&P 500
Yön Beklentisi: Nötr / Zayıf Yukarı
Gerekçe: Bilanço sezonunun sona yaklaşması ve Fed açıklamaları öncesi yatay bantta fiyatlama eğilimi.
Destek: 5.810
Direnç: 5.870
——————————————————————-
NASDAQ 100 (NAS100)
Yön Beklentisi: Nötr / Zayıf Yukarı
Gerekçe: Bilanço sezonunun sona yaklaşması ve Fed açıklamaları öncesi yatay bantta fiyatlama eğilimi.
Destek: 21.000
Direnç: 21.250
——————————————————————-
BTC/USD (Bitcoin)
Yön Beklentisi: Yukarı
Gerekçe: ABD’de stablecoin yasası olumlu fiyatlanıyor, tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşım sürüyor.
Destek: 110.400
Direnç: 111.700
——————————————————————-
Leave a Reply